Цей сайт саме для вас: для тих, хто вивчає і навчає хімії, для тих, хто цікавиться хімією, прагне пізнати її багатий світ. Цей сайт для всіх, в кого хімія не професія чи предмет, а стиль життя.

понеділок, 22 грудня 2014 р.

Хімія у святкуванні Нового року


Скоро, скоро Новий рік!
Хімія як одна з природничих наук вносить істотний внесок у святкування Нового року. Що мається на увазі? Давайте подивимося.
Почнемо з неодмінного атрибуту Нового року - "зеленої красуні". Перші штучні ялинки були розроблені в Німеччині в 19 столітті, "дерева" були зроблені за допомогою гусячого пір'я, пофарбованих у зелений колір. Сучасні штучні ялинки виготовляються з полівінілхлориду, алюмінію або оптоволокна.
Ялинкові прикраси бувають найрізноманітніші. За деякими відомостями, перші ялинкові іграшки (скляні кулі) з'явилися в Саксонії в XVI столітті. За іншими джерелами, перші скляні ялинкові кулі були зроблені в 1848 році в містечку Лауша в Тюрінгії - з тієї причини, що в цей рік був неврожай яблук - а саме ними в основному прикрашали святкове дерево, але склодуви прийшли на виручку традиції і зробили скляні кулі замість яблук, потім їх почали видувати в Саксонії в середині XIX століття.
На Русі перші ялинкові іграшки робили з ганчір'я, соломи, кольорових стрічок, а вже пізніше з паперу та фольги.
Сьогодні при виготовленні прикрас використовують скло, дерево, метали, пластмаси, картон, вату. Майстерно розписані акриловими фарбами іграшки, а гарний блиск, створений не без допомоги глюкози, вражають своєю красою.
Мішура з'явилася в XVIII столітті, при цьому на олов'яний дріт намотували нитки різних кольорів. Мішуру, дощ, серпантин роблять з полівінілхлориду, поліпропілену.
Новорічна атрибутика, починаючи з маски, закінчуючи костюмом, вражає уяву. З чого їх роблять? Новорічні маски з пластмас; накладні носи і вушка з пінополіуретану; бороди, перуки з поліамідних волокон.
Новорічні святкування супроводжуються бенгальськими вогнями, петардами, різними феєрверками.
Бенгальський вогонь - піротехнічний склад, що містить азотнокислий барій (окислювач), порошкоподібні алюміній або магній (пальне), декстрин або крохмаль (цементатори) і оксидовані залізну або сталеву тирсу. Склад наносять на відрізки залізного дроту, отримуючи  відомі нам бенгальські свічки. При підпалюванні бенгальський вогонь повільно горить, розкидаючи яскраві, блискучі іскри (догоряють на повітрі частки металу).

Немає коментарів: