Цей сайт саме для вас: для тих, хто вивчає і навчає хімії, для тих, хто цікавиться хімією, прагне пізнати її багатий світ. Цей сайт для всіх, в кого хімія не професія чи предмет, а стиль життя.

понеділок, 23 лютого 2015 р.

Лимон і сонячне світло для дезінфекції води.


Вчені з Університету Джона Хопкінса знайшли оригінальний метод очищення води - лимонний сік і сонячне світло. На думку дослідників, лимон і сонячне світло можуть продезінфікувати воду і зробити її придатною для пиття. У ході експериментів вчені довели, що додавання у воду лимонного соку з наступною витримкою пляшки на світлі дозволяє істотно зменшити число шкідливих бактерій у воді, таких як E.coli - кишкова паличка.
Навіть у наш час в багатьох регіонах гостро стоїть проблема доступу до чистої, придатної для пиття води. У всьому світі майже половина пацієнтів лікарень - це люди, хворі через вживання неякісної, погано очищеної води.
Виявилося, що часткове вирішення проблеми дуже просте, і доступно воно кожній державі. Рецепт цього чудодійного засобу наступний: у воду необхідно додати лимонний сік з розрахунку 30 мл соку на 2 л води. Це зовсім невелика кількість, яка на смак води сильно не відіб'ється. Після цього пляшку з отриманим розчином необхідно витримати на сонячному світлі. Тривалість такого настоювання залежить від погоди: яскравим погожим днем ​​буде достатньо і 6 годин для дезінфекції води, а от у похмуру погоду доведеться запастися терпінням і чекати цілих дві доби.
Вчені проводили експерименти з культурами бактерій норовірусів, бактеріофага MS2, а також E.Coli. Вони виявили, що вже через півгодини дезінфекції лимонним соком у воді спостерігалося суттєве зменшення кількості бактерій. Така методика очищення води за своїми результатами порівнянна з кип'ятінням.
Правда, подібна методика не універсальна: вона діє тільки на кишкову паличку, а кількість нановірусов в експериментальній воді майже не зменшилася. Незважаючи на це, очищення води шляхом використання лимонного соку і світла є набагато безпечніше і може бути навіть ефективніше, ніж використання різних хімікатів і таких небезпечних речовин, як перекис водню або діоксид титану.

Немає коментарів: