Цей сайт саме для вас: для тих, хто вивчає і навчає хімії, для тих, хто цікавиться хімією, прагне пізнати її багатий світ. Цей сайт для всіх, в кого хімія не професія чи предмет, а стиль життя.

середа, 4 березня 2015 р.

Хімічні елементи в житті людини. Інертні гази.

До інертних, або благородних газів відносять елементи VIIIа групи: Гелій, Неон, Аргон, Криптон, Ксенон, Радон. Їх відрізняє дуже низька хімічна активність, тому тривалий час їх не вдавалося виявити. Інертні гази присутні у вільному вигляді в повітрі.
    Яке застосування знаходять ці гази?


Гелій і водень - гази, які легше повітря, тому застосовуються для наповнення дирижаблів. Водень вибухо- і пожежонебезпечний, зате безпечний у суміші з гелієм.
    З киснем гелій утворює дихальну суміш, яка застосовується підводниками, оскільки вона на відміну від звичайного повітря не викликає кесонної хвороби.
Знаходить застосування для наповнення повітряних кульок і оболонок метеорологічних зондів.



Аргон застосовують для створення інертної атмосфери при дуговому зварюванні деяких металів, наприклад, алюмінію. Без аргону провести зварювання алюмінію неможливо, тому що він миттєво покривається оксидною плівкою, що заважає сплавлятися краям з'єднувального шва.


 Інертними газами заповнюють освітлювальні трубки, тому що вони дають яскраве і гарне світіння:
- Неон - червоне;
- Аргон - синьо-блакитне;
- Криптон - біле;
- Ксенон - блакитне.
Всі ці кольори можна побачити в "неонових" рекламах, лампах денного світла, лампах для засмаги.


 Радон - радіоактивний. Ця властивість дозволяє використовувати його для лікування деяких захворювань суглобів нервової системи (радонові ванни, які наповнюються з мінеральних джерел).


Немає коментарів: