Цей сайт саме для вас: для тих, хто вивчає і навчає хімії, для тих, хто цікавиться хімією, прагне пізнати її багатий світ. Цей сайт для всіх, в кого хімія не професія чи предмет, а стиль життя.

понеділок, 24 листопада 2014 р.

Зонд Філи виявив органічні молекули на поверхні комети


Зонд, який приземлився на поверхню комети 67P/Чурюмова-Герасименко, виявив органічні молекули. Це елементарні будівельні блоки для можливого створення життя, як повідомило німецьке агентство, що бере участь в місії.
Прилад, що знаходиться на борту апарату Філи (Philae) виявив молекули після того, як взяв пробу з атмосфери комети. Органічні сполуки є молекулами, які містять атоми вуглецю – основу життя на Землі.
Вчені аналізують отримані дані. Всім цікаво: виявлені молекули є простими, такими як метан і метанол або це більш складні види, такі як амінокислоти, що є будівельними елементами для білків.
Свердло зонда Філи також взяло на пробу матеріали з твердої поверхні комети. Однак дані з цієї проби повністю ще не вивчені.
Як правило, комети містять найпоширеніші в Сонячній системі речовини, які існують вже 4,5 мільярда років. Попередні дослідження показали, що комети містять органічний матеріал у своїх запорошених атмосферах.
Дослідження органічних матеріалів комети 67Р допоможе нам зрозуміти, чи були принесені органічні молекули кометами в ранній стадії утворення нашої планети Земля. Фахівці, звичайно, очікували знайти органічні сполуки на даній кометі. Але завдяки зонду вони вперше виконали безпосередній пошук таких молекул одночасно в газах комети і на її поверхні.
Дані, що передаються Філи (місія Європейського космічного агентства), в даний час будуть звірятися з отриманими даними орбітального носія Розетта. На початку серпня, коли Розетта був у межах 200 кілометрової зони комети, один з його датчиків зміг взяти пробу газів.
Нагадаємо, в 2009 році космічний корабель США виявив амінокислоту на одній з комет.

Немає коментарів: